Де розпочинається процес травлення?

Травлення починається ще у порожнині рота, коли їжа, що пережовується, рясно змочується слиною. Слина містить у собі ферменти, що починають розщеплення крохмалю. Проковтнута їжа потрапляє в стравохід, який з'єднує між собою горлянку та шлунок. На стику стравоходу та шлунка розташовуються кільцеві м'язи.

Етап 1. Їжа потрапляє у ротову порожнину – перший "перевалочний пункт". Тут вона проходить первинну обробку – пережовується: подрібнюється за допомогою зубів і змочується слиною, в якій містяться амілаза і мальтаза – ферменти, що розщеплюють складні вуглеводи, крохмаль на простіші, легше засвоювані структури.

Час перетравлення їжі у шлунку Після обіду їжа перетравлюється у шлунку від двох до чотирьох годин, після чого потрапляє у тонку кишку, де процес перетравлення триває ще від чотирьох до шести годин, після цього їжа переходить у товсту кишку, де може перебувати ще близько п'ятнадцятої години.

Їжа обволікає поверхню шлунка шарами: одна порція вкладена у другу тощо. Шлунковий сік обробляє лише той шар їжі, який стикається зі слизовою оболонкою органу. Ближче до центру ще довгий час відбувається перетравлення маси слинними ферментами.